вторник, 15 юли 2014 г.

Ръцете ни

© Е л е н а    Н а ч е в а

АРТИСТИТЕ  с  ИЗКУСТВОТО  си  
ПРОБИВАТ  ТЛЕННОСТТА
 
Artist © Andrey Yanev
  
 Ръцете ни, създадени за прегръдка, 
                    за подкупваща ласка и безмилостни удари.
  Ръцете ни говорещи със знаци, 

                                            поемащи, сгръбчващи или готови на загуби.


Artist  © Ivan Gazdov , Bulgaria  /  Graficature Mona Lisa

  Ръцете ни - изранени като сърцата ни, опрощаващи или мамещи, благославящи или проклинащи - те са нашите антени. Антените, с които Бог ни е дарил, за да улавяме божествените искри на другите при поздрав. Антени, които излъчват енергията на нашите творящи души. Чрез тях – ръцете - излъчваме, изливаме, преливаме се върху лист в образ, слово, музика, общуване, човешки или нечовешки взаимоотношения.
  Ръцете ни – антените, с които се зареждаме – случайно ли е, че при най-горещите си молитви ги изпъваме нагоре и мечтаем да достигнем Източника.
  Ръцете ни са благословени за приемане и отхвърляне, за съзидание и пресъздаване на наша интимна Вселена от красота. Ръцете ни са верните помощници на сърцето, жадно да прегърне мечтите, желанията си и да се докосне до другите.
  Ръката на художника е вестител, посланик, проповедник, който ни поднася образите-символи и пренася мъдрост от невидимата към видимата шир.
  В морето от образи и послания в картините откриваме символите на цялото онова безбрежно и неизгребимо в нас, от което извират дарбите.Artist © Ivan Gazdov , Bulgaria / Graficature style "Cradle" - Fragonar

  Разчитам в картините подсказване - как да градим здрави мостове помежду си. Освен с ръце да ги градим и със сърце (да, вграждайте повече сърдечен материал). Да градим мостовете си не от бетон и метал, а от човечност, благородство, разбирателство – безценните съставки на човешките ни отношения.   Човешките ни взаимоотношения. Безценни, без цена, неструващи много, но най-скъпоценни завоевания на човешкия дух, приключенстващ на земята.

  Това е Изкуство!
  Изкуството.


Artist  Albrecht Dürer, Germany

  Всяко изкуство. 

  Звънтящите ноти върху музикалните петолиния, пъргавите думи върху листа рисуващи картини, четките плъзгащи се по боите като танцьори на кънки… Това е нашия уловен живот и отразен в застинали кондензирани чувства.

 Картините 
                    разбунват 
                                    мислите ни...

  Има Посветени в тези изкуства. 
  Има и прилъстени от лустрото им, измамени. 
  Има изкусени, но неприютени в това Божествено лоно. 
  И едните, и другите сме призвани да се отърсим от греховете си 
                                                                                          чрез Него - Изкуството.

   Позволява ни да се пречистим. Посветените и Избраните като надмогнат едно, а Недопуснатите – като трансформират ниски страсти в по-възвишени. 
  Вероятно на това по-високо ниво ще успеят да се гмурнат в обятията на Отсъждащия и Раздаващия таланти Бог.

  Символите в картините са силно поетични, плътни, сгъстени емоции – пресовани до зрънце, до монета, подхвърлена към нас.
  Монета с повече от две лица.
  Може би това е монетата, с която художникът иска да ни подкупи да посадим в ума си зрънцето с чувство и да разсъждаваме, докато поглъщаме с очи образите му. Всеки образ е зародиш, от който се разгръща света.


  Художниците умеят с четка и молив да пробиват тленността. 
  Както го правят с изкуството си всички артисти, овладели вълшебството да отмятат пелената на невидимия свят, видим само за ангелите. 
  Артистите го споделят с нас.


Artist © Peter Savov, Bulgaria

  Артистите са вид преводачи. 


  Упълномощили сме ги да ни превеждат в образи, звуци и думи вътрешните ни взривове и движения, онова което се случва в нас. 
  Те са преводачи на жестове, страсти и пламенни емоции! 

Artist Agnolo di Cissimo
detail Portrait Luchezaria

  Потопим ли очи и слух в платната или в музиката, образите галят сетивата ни.  Засвирват на тънките струни на душите ни, прегръщат ни извън времето и улицата, за няколко минути  целебна терапия - само за вярващи в Божествения катарзис на Изкуството.*Artist ©  Andrey Yanev , Bulgaria

____________
* Размисли и лафторски думи за откриване на 
изложбата на Андрей Янев “Отношения”  - 2009г.

                                                                                §

Няма коментари:

Публикуване на коментар