Theatre

ELA

Театър  ЕЛАлафторско шоу по книгите "Пълнолудие", "Новолудие-Уникум", 
житейски случкаВИЦи и лафторски скечовеАНОТАЦИЯ:


"Интимнибеседи по онзи въпрос" е 90 минути смехотерапевтичен сеанс на Пътуващия лафамилен Кабинет по смехотерапия. 
Очаква ви едно откровено сценично забавление със смехообезболяващ ефект срещу Ух-хапванията на отровния бит. 
90 минути (с ДДС=Допълнителната Доза Смях) препатени истории, случкаВИЦи, откъси от коронни роли и скечове, лафантазирани от познатите ви "не по заКОН, а по заМАГАРЕ" практикуващи смехолечението лафтерапевти. Смехът не се подчинява на никакви сериозности, а ги обръща с хастара навън. Не само на сцената. С още по-голяма сила процесът протича в живота извън нея. 

Ще го видите онагледено в лекциите на проф.д-р.м.с. Начева и доц.д-р.к.м.н. Лафазанов.
След многоликия си театрален спектакъл "За идиотите, които се набиват в очи - 2", личните ви лаф-терапевти Laugh-фазанови (от "смея се" на английски) ви поднасят нещо коренно различно - среща очи в очи в стил ала "кЛафе с автограф". Който в техния случай естествено е "усмивки с лафтограф" с премерена дегизировка и грим. 
Ще чуете техните беседи за оцеляване на доброто ви настроение и апетит за живот. Изстреляните въпроси, провокациите и вметките от залата са абсолютно отбранени в тези смехотерапевтични сеанси срещу ох-хапванията* от отровния бит. 
"Интимни беседи по онзи въпрос" разчита на активното партньорство между актьорите и публиката.
Осмелете се да запишете в житейската си автобиография, че сте си партнирали с Лафамилията диспечери на усмивки Елена Начева и Кръстю Лафазанов. 

________
* "ох-хапванията" е лафилологически правилно, но при набора се е получила намигваща ни дума 2 в 1 = оТхапванията и ухапванията. И на думите е позволено да се шегуват с нас, не само ние с тях. :)))

Още  ИЗ  и  ЗА
 Интимни беседи по онзи въпрос


   
Внимавайте, не прекалявайте с доверието си към нас. Това са споделени с намигване лаф-съвети, с които смехотерапевтираме нашите почитатели и "пациенти" натровени от житейските гадости до степен граничеща със самоунищожение.
Самоунищожение от страх за утрешния ден. 
Не приемайте да ви зомбират с фаталистични сценарии за поредната криза, депресия, инфлация. Това са постоянно разиграваните сценарии. Нищо ново. 
Ние имаме актьорска памет, не сме забравили. 
Същите стари игри, само че наречени с ново име. 
Гледаме на всяко разтърсване като болест за изцеление и спасение. Това е начин да се опомним, да спрем поне за малко с бетонирането на земята и на съзнанието си. Лошо е да си без работа, без средства, да не си сигурен в инвестициите си.  Чудовището инфлация пак да ти излапа всичко...
 Но явно светът не е на правилен път с тази тотална комерсиализация и кризата е знак, крещящ симптом. 
Нещо трябва да се промени най-сетне. Кризата е преди всичко духовна, икономическата е последица от тоталното меркантилизиране на обществата.
Не е смешно, но трябва да продължим да се усмихваме, не да се усмАхваме! Доверяваме се на мъдростта - светът е оцелял, защото се е смял.

Ето лафамилна рецепта.
„Приемаме партньора си такъв какъвто е във всеки даден момент, защото не е тайна, че и ние самите се променяме постоянно. Същото важи и за Света, партньора, с когото няма как да се разделим до живот.”

И още ла-фа-ре-цепти из „Интимни беседи...”.
„Не си сервираме пиперливи слова и коментари, избягваме от менюто с емоциите фламбираната ревност и пресолените страсти.”в кадър от "Интимни беседи по онзи въпрос" на Театър ЕЛАСубтитрите от кадъра:
"Нашите насърчаваха у мен артистични способности. Качваха ме на едно столче в центъра на хола и ме караха да пея и рецитирам. Ако изпълнението ми им харесваше, ми хвърляха семки, бонбонки, домати..., тикви...
Точно така, докторке!
А, ако не им харесваше – ритваха ми столчето."

_______________________________
* доц.
д-р.к.м.н. = съкр. от "доЦент, извисил ЦЕНТностната си система до доДолар, кандидат на мимическите (муцунските) науки"
** проф.д-р.м.с. = съкращение от "професионален дърдорко и диктатор в областта на дизайна на езика, магистър по сентенциология


:)
ОБЯВА С ЦЕЛ БРАК
Ергенска: 
   Нито съм ерген, нито съм разведен, нито съм се женил. Имах една кокошка, но я клъцнах... отрязах, не ми снасяше. Но не съм ходил с нея в гражданското да се разписваме, та затова казвам, че не съм наясно съвсем със статута си.
   Иначе съм напълно узрял и готов да си намеря жена, може и с деца, в която да е останала поне капка човещина, но да НЕ е ДЕБЕЛА! Нямам нищо против ХУБАВАТА ЖЕНА, но жилището ми е тясно. Затова съм пригодил за нас курника. Много съм сръчен!
   И щедър! Давам ви отсега ключа към сърцето си. Любовта ми минава от там. Стомахът ми е непретенциозен към чувства! Обаче не обичам да ям кокошки. Условието ми е - да не ми се готвят! Нямам нищо друго против освен това, че не обичам да си ям роднините.
   Очаквам!
   Петлешко Лафазанов

elatheatre.blogspot.bg/p/3.html
из спектакъла "Интимни беседи по онзи въпрос" и кн.„Новолудие & Уникум”, 

Елена Начева © ELA


на гостуванията и турнетата на Театър ЕЛА,
тук *

  §   
                                                          

За идиотите, които се набиват в очи - 2 
Театрален спектакъл с лафторски сценарий на Елена Начева 
по Хашек, Алън, Ерофеев 
Ако душите ви са задръстени от бит и житейска кал, ако нещо напоследък скърца в тях, елате да ги смажете със смях - да изпием заедно с Лафамилия по един коктейл от освежаващ и подмладяващ душите Смехолафин!
Спектакълът “За идиотите, които се набиват в очи - 2” (втора част - допълнено и преработено издание) се препоръчва като средство успешно отстраняващо видими и невидими симптоми на асмеховитаминоза, стес и оглупяване до степен на прогресивно видиотяване, както и на непукизъм, базиран на прозявки.   

В това лафторско представление Кръстю и Елена за 90 минути влизат в кожите и костюмите на 12 персонажа. Всеки от актьорите играе по 6 различни роли.

К
ръстю Лафазанов 
е Тестуван, Гуревич, Куче, Дяволът Адолф, Мъж, Самоубиец

Елена Начева 

е Излекувана, Докторка, Котка, Душа, Самоубийца, Смъртта.

Подгответе се да видите най-светкавичните преобличания, конкуриращи 
Наоми Шкембел :), и Клавдия Шлифер :)!

LaPhoto ELA © Елица Лафазанова

 

Лафамилия Лафазанови са събрали своите герои в една психиатрична клиника. И с усмивка, и със самоирония ни показват как са лекувани. 
Ще чуете съвети за здравословен живот. Но всичко е за тялото, а душите са в щуролудия водовъртеж на ежедневието. Ако ви забоцка въпроса “вътре” или “вън” е по-голяма лудница, тогава ?! 

Смехът ще ви отговори с присъщата си мъдрост!

Елена и Кръстю определят авторското си представление като "актьорски спектакъл, който цели да събуди чувството ни за хумор и целебна тъга, да ги омеси в едно и да погали емоциите ни. След като видите дилемите на нашите “самоубийци”, на излизане от залата най-много от всичко ще ви се живее и усмихва.”

Проф.Иван Газдов (сценограф) ги допълва:
 http://www.ivangazdov.com/
 
“Това е един душевен спектакъл в комукативно и комерсиално време, в който всичко – и жестовете, и мислите се стремят да отварят, да отпушват, да откриват вместо да сковават, да зазиждат и да смачкват. 
И всичко това чрез талантливата доброта на феномена Лафазанови!”

 
Спектакълът  на Театър ЕЛА
“ЗА   ИДИОТИТЕ, КОИТО   СЕ   НАБИВАТ    В   ОЧИ”
е преведен  и се представя  на 3 езика – български, английски и сръбски 
( BG, EN, SRB).
Сценарий © Елена  Начева
Декор и Костюми © проф.Иван Газдов
   

Актьорите Елена Начева и Кръстю Лафазанов в ролите на Кучето и Котката
                                                     photo © ELA , лафотограф Елица Лафазанова

(BG)  Откъс : ПАЦИЕНТИТЕ, КОИТО 
                 СЕ  МИСЛЯТ  ЗА  КУЧЕ  И  КОТКА   
                       
(Място на действие:  Психиатрия,  някъде през ХІХ - ХХ век, скеч по Хашек)

"КОТКАТА (Елена Начева) - Колега, забелязахте ли оная кучка,хрътката от стая №118? Вече съвсем неприкрито  подвива опашка и се отърква в  кралския  пудел.
КУЧЕТО (Кръстю Лафазанов) - Да, но въпреки това не й е много весело. Такава е кучешката ни орисия.     
                                                                                                                           
КОТКА -  Нашите  господари   са    разложени,  деградирали  човешки  същества.     Днес е      много по - достойно  да  си животно, истинско животно.
КУЧЕ - Знаеш ли,  ние  трябва  да  основем  Партия с нова програма, с мото:  "Животни,  нека  ви  реабилитираме   най-сетне!"
КОТКА - Гениален си, Доги! Начинът, по който са свикнали хомосапиенсите да гледат на нас животните, особено на нас мацетата, ни отнема всякаква репутация.
КУЧЕ - Фуу,за нас, кучетата , говорят  с   най - голямо презрение, защото с  нашите имена се ругаят хората.
Няма политическо събрание без  подвикване към кандидат-депутата: "Куче такова!" Възмутително! Кучето ще се хвърли в огъня и ще се удави, ако трябва  да спаси  господаря си. А да сте чули депутат - уж  слуга народен - да се  е  жертвал за тези,  на които служи? Точно обратното-жертва тях, стриже ги,  дои ги,  краде ги, спасява  себе  си  за  тяхна сметка -  те  да мрат! Пфу!
КОТКА - Ами като чуя да подвикват по улицата на някаква пачавра "маце, маце", направо изгарям от срам...
КУЧЕ - А питаш ли прасетата? Открай време ги навикват- "мръсни свине". Смятат ги за нечисти, понеже се търкалят в калта, което обаче,  видиш ли, балнеолозите препоръчват на хората. 
В здравословните  кални вани се търкалят много по-мръсни от прасетата мошеници и аристократи. И въпреки това на никого няма да хрумне да нарече един аристократ прасе. 
Прасетата са дали сияен пример на страдащото ревматично човечество, а то продължава да се отнася  към нашего брата с презрение. И във всеки предизборен период се ругаят и очернят противниците си с нашите  благородни имена.
Между другото, почитаеми  електорате,  виждал  ли си  някога  непочтено прасе?
КОТКА - Няма. Дори опърленото прасе във витрината на месарницата и след смъртта си се усмихва на тези,които се готвят да го изядат.
 На вас хората ви е достатъчно само да ви изядат ушите и ето ви повод да пропищите чак до Международния съд в Хага.
Нас ни дерат, разфасоват, правят ни на кайма. Много ми се  иска  да  зная  какво бихте  правили вие, ако бяхте  на  нашето място?!
.........................................................                      
                                   
КУЧЕ - Желателно е животните да бъдат спешно реабилитирани поне в лицето...
КОТКА – (поправка) Поне в муцуната...
КУЧЕ - ... да, поне... най - мъдрите  представители  на  цялото животинско  кралско войнство- .... 
КОТКАТА - Котките...
КУЧЕ - Кучетата. Освен това, човешко ще е тези, които обидят полицейско куче, например, да бъдат преследвани от закона и осъждани за обида на служебно лице. Кучето е най- ... (Котката хъска)
КОТКА - Но вие, колега, се главозамайвате и подценявате много по-достойни  същества.Като се самоизтъквате по този начин, обиждате  нас  котките.
КУЧЕ - Това е дребнаво! Става въпрос за много по-възвишени неща...за обединение в борбата срещу човешкия терор и животинската  ни  дискриминация...
КОТКА - Тогава говорете  и за  котките.
КУЧЕ - Женски простотии и истерии...
КОТКА - Хъсссс!
КУЧЕ -  Какво може да очакваш от едно  маце - капризи и ...
КОТКА- Простак! (грабва кокала, гонитба)
КУЧЕ- Дай кокала! Фльорца, фръцла и не знам какво, бау!
КОТКА - Висшист тъп! Бакалин стиснат! Умник безсрамен!
КУЧЕ – Кучка пършива... (сеща се, че Тя е котка) Пардон, исках да кажа - Въшла плешива! Дай кокала, Черна мамбо!
КОТКА - Какво е това "черна мамба"?
КУЧЕ - От къде да знам.
КОТКА - Има такава змия в Африка...
КУЧЕ - Интересно.
КОТКА -  Бях чела някъде...
КУЧЕ - О, вие четете, интересно!
КОТКА - За разлика от вас редовно си купувам книги.
КУЧЕ - Аз пък наблягам на физиологичната храна. Духовната си я вземам под наем от обществените библиотеки - двеста грама руска литература (уж гаврътва чашка с водка), шотландска отлежала... т.е.антична, шотландска антична  литература... Попадал съм на много хубави книги, но има и ментета... определено повечето, които предлагат в нашите публични  заведения... ъ, като в  Читалищата, Библиотеки(ла)та..., нали?!
КОТКА - Аз съм против...  вземането на книги под наем от читални. Книгата трябва да е скъпа и първото свидетелство за любов към  нея е готовността ни да я купим.
КУЧЕ - Че аз редовно си я плащам. Щото само временно вземам литературата  под  наем  от  бар....от  библио... манката, унищожавам я / гаврътва/. Даже си я плащам  в  троен размер. Какво ли не четат днес хората. Всякаква помия.
КОТКА - Напротив, книгата е духовност и чистота!
КУЧЕ - Да,освежава душата, пречиства, дезинфекцира...дори стомаха. А той също е в тялото,стои редом до душата и заслужава  внимание.
КОТКА - Исках да поясня,че когато книгата бива "давана за четене", тя става развратница, подхвърляна от  едни ръце в други като проститутка.  А,  вие колега, сте чиста порода сутеньор, щом одобрявате подобно отношение към книгите.
КУЧЕ - Всъщност, кое ни засяга повече - реабилитирането на книгите  или  на животните...
КОТКА - Но  вие сте  опасен  интригант! Извратеняк, пардон, исках да кажа - Всичко  извъртате  и сте опасен за  обществените  дела.
КУЧЕ - Нали затова съм тук!?А знаете ли,Кети,що за птица е онзи крастав пес от стая № 97   в  отсрещното  крило?
КОТКА - Булдога-джудже ли? Не знам що за човек е, но само се дуе.
КУЧЕ - И се прави, че не забелязва помияри като нас!
КОТКА - Измекяр! На отворен прозорец без пердета си вирнал крака и се ближе  отзад.
КУЧЕ - Щото е расов аристократ - някой си Ханс фон Клайнбулдогиен. Пълен с прадеди.
КОТКА - И с бълхи също. Оу! (Кучето се качва на котката- стоп-кадър)..."

„За идиотите, които се набиват в очи”
Елена Начева © ЕLA.1996.Copyright

АРХИВ 
на гостуванията и турнетата на Театър ЕЛА:

§Превод на АНГЛИЙСКИ ЕЗИК:
(EN) A PLAY of Theatre ELA,Bulgaria at 3 languages –
                                                                      BG, EN, SRB
 “THE IDIOTS THAT STICK OUT A MILE”
(AN ORIGINAL  SCRIPT)
Author © Elena Natcheva, Theatre ELA, Bulgaria
Costumes & Decor © Prof.Ivan Gazdov
Translation to EN©Mariya Zmiicharova

A Piece of Part IV. THE PATIENTS WHO THINK THEY ARE A CAT AND A DOG


The Actrors of Theatre ELA –
Elena Natcheva & Krastyu Lafazanov in the part of
“The CAT” & “The DOG” in The Play
                                  Photography ©Elica Lafazanova
 
CAT: Partner, did you notice that bitch, the hound from room No118? She now overtly wags her tail and rubs herself against the poodle.
DOG: Yes, but nevertheless her situation is not that good. That’s our dog’s fate.
CAT: Our masters are corrupt, degraded human beings. It is much more dignified to be an animal, real animal.
DOG: You know, we should institute a party with a new program, with the motto: “Animals, be rehabilitated at last!”
CAT: You’re a genius, Doggy! The way homo sapiens-es regarded us, animals, and especially kitties, deprives us of any reputation!
............... "

§

Превод на СРЪБСКИ :
(SRB) „ZA IDIOTE KOJI BODU OČI“
(AN ORIGINAL  SCRIPT)
Avtor © Elena Natcheva, Teatar ELA, Bugarska
Kostimi  & Decor © Prof.Ivan Gazdov
Prevod SRB © Stoyan Stankulov & studenti, Univerzitet u Beogradu

PACIJENTI KOJI MISLE DA SU PAS I MAČKA

„MAČKA: Kolega, da li ste videli onu kučku, hrta iz sobe broj 118? Sada već sasvim javno podvija rep i trka se sa kraljevskom pudlom.
PAS: Da, ali uprkos tome ne zabavlja se mnogo. Takva je naša pseća sudbina.
MAČKA: Naši gospodari su raspadnuta, degradirana ljudska bića. Danas je mnogo dostojanstvenije biti životinja, prava životinja.
PAS: Znaš šta, mi treba da osnujemo partiju sa novim programom, sa novim motom: "Životinje, dajte da vas konačno rehabilitujemo!"
MAČKA: Genijalan si, Dogi! Način na koji su homosapiensi navikli da gledaju na nas životinje, posebno nas mace, nam oduzima svu reputaciju.
.................. "
  

The Actrors of Theatre ELA –
Elena Natcheva & Krastyu Lafazanov in the part of
“The CAT” & “The DOG” in The Play
                                  Photography ©Elica Lafazanova

Author Elena Natcheva © ЕLA.Bulgaria.Copyright
Translation to SRB ©Stoyan Stankulov & students, Belgrad University


§Плакатът* на спектакъла на Лафамилия Лафазанови

_______________
"Бутиквеници или бутикови личности"
* Бутиквеници=Лафамилия
Бутиковите личности са всички творци, чиито събития Лафамилия открива през годините с този спектакъл, винаги нов и специално подготвен за всяка Бутикова личност.


§

 АРХИВ 
на
гостуванията и турнетата
на
Театър ЕЛА,
съхранен благодарение на Станислав Илев, благодарим!© Всички права запазени. 
Изд.ЕЛА. Copyright


Театър ЕЛА , Лафамилия / Theatre ELA , LaughFamilia

Няма коментари:

Публикуване на коментар