четвъртък, 15 май 2014 г.

ДУМИТЕ като отрова или лек Думите са лечебни или отровни. 
 Думите могат да лекуват и да убиват, в зависимост от дозата на добрата  или  отровна  емоция, влята в тях.   

Secret drug case as a book, XVII c., photo web

   XXI век
  Води се реална война на Перверзното мислене срещу всеки Успяващ човек (за жалост, освен чрез анонимните драскачи, и чрез същества, сякаш "невдяващи" на какво дават харесването си, лицата и гласовете си).
  Самозабравили се горделивци безнаказано бомбардират с интриги всеки, когото си нарочат. Най-голямо настървение влагат срещу личностите, които не приемат за хумор и смях гаврите в гаднярски стил в ефира, публициНИстика, журнаГлистика, жлъчна преса... и чито лъжливи овчарЧета. На които лъжливи овчарчета обществото ни ЕЗОПщо не бива да дава шанс да продължават безнаказано с омаскаряването и с пошлите си инсценировки!
Соприте се!!! *

  Смехът, хуморът, забавата са, за да лекуват и извисяват, не да убиват и принизяват.
  Артистите, всички хора на изкуството, са призвани да радват и лекуват душите със смях, не да почернят души. Тези, които умеят да забавляват, са призвани да усмихват с любов, да правят деня на другите пъстър и весел, не да бомбандират "жертвите си" с пошлост, клевети, интриги, да се гаврят с реални личности... Без мярка... До озверение и наслада да разкъсват...
Соприте се! *

  Пишещите, които не се крият зад ник-неймове, са призвани да информират, не да оклеветяват с лъжи, клюки и публично да обругават реални личности. Без мярка! До опияняваща самозабрава!
Соприте се!!! 


   "С враг врагувам - мяра според мяра,
   с благ благувам - вяра зарад вяра..." **
 
photo web Creative Art~Deb Coats Artist

    Нашата молитва

   Дано "бронираните" ни чадъри не са... хит-айски! Дано ни опазят.
Опази ни, Боже, и от греха да нараним или поболеем някого заради нечий убийствен сарказъм!
   Не позволявай на никой съдник да ни ползва за оръдие, с което да стреля по друг човек чрез нашите уста и имена. Винаги ни напомняй да се поставим на мястото на "мишената си" и ако не можем да пуснем стрелата срещу свое дете, жена, мъж, близък, никога да не я пускаме срещу чуждите.
   Защото, така или иначе, причинената рана на друг, зейва в плътта и сърцето на Стрелящия. Никога не му позволявай, Господи, да забрави, че Вселената е бумеранг, който не можеш да надхитриш като човешкия съд... 

   Опази ни, Господи, да не съгрешаваме с езика си и поради него да пострада друг човек.
   Състрадаваме на подведените, защото смях изтръгнат чрез омаскаряване, гавра и публично осъждане на друг, не носи добра полза за здравето и духовността на обществото. Обратното е. В пошлия присмех няма нищо нравствено. Пошлостта пуска все по-отровни пипала и задушава обществения ни климат. Молим се хората около нас да усетят необходимостта от налагане на мярка, от съблюдаване на духовна чистоплътност чрез сърце, ум и воля.

   А докато тази воля се зароди, ще разчитаме за "мярката" на човечността, обичта и подкрепата, не на публиката-Палач и публиката-Паплач, а на Нейно ВЕЛИЧЕСТВО Публиката!
   За да съхраним радостта и обичта в сърцата си и да я отдаваме чрез дарбите си да забавляваме, не да убиваме, а да съживяваме Духа. 

   За лудо обичай, за лудо не... трови. Кой каквото прави, на себе си го прави. 
 
   Обичаме ви!


---------------------
* сопри се = спри се (македонски диалект )

** из стих на П.Яворов


из кн."Кабинет по смехотерапия" / "Laugh-Therapy Study"

 

Словото е усмихнат шегобиец,
за едни е зъл убиец, за други - бодър виц.
С думи раняваме, с думи творим,
от нас зависи накъде ключа ще завъртим.


§

2 коментара:

  1. Благодаря Ви смехоЛАФдухчовци на настроението, за добрината и доброто настроение с които ни дарявате :)

    ОтговорИзтриване
  2. Винаги сте добре дошли в малкото ни лаф-пространство за приятелски срещи с изкуството, литературата, добронамереността. БлаGODарим за вниманието, усмихната наша пРочитателко Di.

    ОтговорИзтриване